0620101757
info@bakobrandpreventie.nl

Rookmelders

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets, je neus werkt niet. Alleen je gehoor werkt nog. Als je wasdroger kortsluiting maakt en brand veroorzaakt, word je van de rooklucht dus niet wakker. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn van levensbelang, en niet alleen als je slaapt! Hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd en kans heb je om je huis veilig te verlaten.
De levensduur van een goede rookmelder bedraagt ongeveer 10 jaar.

Regelgeving rookmelders conform NEN2555

Alle professionele rookmelders moeten voldoen aan de norm NEN-EN 14604. Deze norm beschrijft aan welke strengen veiligheidseisen rookmelders dienen te voldoen. (technische instructies, werking onder diverse omstandigheden, voeding, alarmsignaal, testfunctie, duurzaamheid)

Locaties en plaatsing van de rookmelders

Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

In ieder geval:

  • op elke verdieping tegen het plafond
  • minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt
  • in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)

Voor nog meer veiligheid:

  • in iedere slaapkamer
  • in de woonkamer of andere verblijfsruimte
  • in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)

Plaats in de keuken of de badkamer geen optische melder maar een thermische melder. Die gaat af bij temperatuursverhoging en niet bij rook.

Het is verstandig om rookmelders onderling met elkaar te koppelen via het elektriciteitsnetwerk of RF module zodat wanneer er een rookmelder afgaat, de andere rookmelders ook afgaan zodat door het hele huis het alarm is te horen.

Het verschil tussen bestaande bouw en nieuwbouw is dat bij de bestaande bouw niet de hele vluchtweg voorzien hoeft te worden van rookmelders en dat deze niet aangesloten hoeven te zijn op het elektriciteitsnetwerk.