0620101757
info@bakobrandpreventie.nl

Noodverlichting

Noodverlichting

Onderhoud Noodverlichting

Met noodverlichting verhoogt u de veiligheid van medewerkers, klanten en bezoekers. Met vluchtrouteaanduiding geeft u duidelijk aan waar de nooduitgang zich bevind en dit geeft iedereen duidelijk een veilig gevoel.

Om noodverlichting in iedere situatie de juiste kwaliteit te laten leveren is het onderhoud verplicht. Met het onderhoud wordt het armatuur (technische naam voor de behuizing van de lichtbron) gecontroleerd. De controle bestaat uit meerde onderdelen:

– Visuele controle van de armaturen;
– Functionele test waarbij zal worden nagegaan of de armaturen functioneren bij een netspanningonderbreking;
– Testen 60 minuten autonomietijd ;
– Jaarlijks vervangen van de lichtbronnen die continu branden;
– Jaarlijks registreren van het onderhoud in het noodverlichting logboek;
– Vierjaarlijks vervangen van alle lichtbronnen;
– Vervangen van defecte lichtbronnen;
– Reinigen van de armaturen;
– Pictogrammen ten behoeve van de vluchtwegsignaleringen.
– Vierjaarlijks vervangen van de accu’s;– Alle gegevens worden na het onderhoud verzameld en aan u overhandigd in een rapportage

Naast de controle van het armatuur wordt de batterij en de lamp preventief vervangen. Hiervoor zijn termijnen vastgelegd die de garantie geven op het juist functioneren van de noodverlichting. Bij het juist functioneren wordt bedoeld dat de noodverlichting het bij stroomuitval minimaal een uur vol houdt. De lamp wordt brandend gehouden door een accu. Deze accu heeft een garantie van 4 jaar en moet na deze termijn vervagen worden.

De lichtbron daartegen moet afhankelijk van vluchtroute – aanduiding of verlichting na 1 of na 4 jaar vervangen worden. Bij vluchtrouteaanduiding (de groene bordjes met rennende mannetjes die altijd moeten branden) is dit na 1 jaar. Bij vluchtrouteverlichting moet de lamp vervangen worden na 4 jaar of wanneer de uiteinden van de lamp zwart beginnen te kleuren.